Translate

wtorek, 1 maja 2012

Przepis na bułeczki czosnkowe + niespodzianka

Przyszedł czas na coś do jedzenia, czas na kolejną porcję Oryginalnej Kuchni (O.K.). Dzisiaj podam wam przepis na przepyszne pieczywko czosnkowe a'la Pizza Hut ;) Jest to wspaniała przystawka dla zgrai głodnych nastolatków, jak i przepyszny dodatek, np. do zupy cebulowej (przepis już niebawem). Życzę smacznego!
 
Czas przygotowania + pieczenie:
ok. 20 minut

Co nam będzie potrzebne:


- Bułki (albo długa bagietka - obojętnie tak samo smakują)
- Ser Gouda
- Masło
- Ząbki czosnku
- Sól, pieprz, czosnek granulowany

Masło czosnkowe:

Na początku musimy przygotować masło czosnkowe. Obieramy kilka ząbków i wyciskamy je za pomocą wyciskarki do czosnku lub ścieramy na tarce i wrzucamy do masła. Mieszamy razem. Dodajemy szczyptę soli. Ponownie mieszamy i... masełko gotowe!

Przygotowanie pieczywa:

Przekrajamy bułki na pół (lub kroimy bagietkę) i smarujemy masłem czosnkowym (tylko bez przesady!!). Na bułeczki kładziemy plasterek sera gouda i przyprawiamy pieprzem i leciutko solą i czosnkiem granulowanym.

Pieczenie:

Układamy pieczywo na blaszce do nagrzanego piekarnika na ok. 175 stopni. Pieczemy ok. 9-10 minut.

+ NIESPODZIANKA:

Niebawem zorganizuję konkurs graficzny - na najlepszy nagłówek dla O.T.!

Brak komentarzy: